Jan Henk de Groot (lezing)

Jan Henk de Groot begint al vroeg met het maken van muziek. Hij zingt in schoolmusicals en in een gospelgroep in Zuidhorn. Nadat hij op zijn vijftiende een gitaar koopt en erop leert spelen, is hij al snel actief in verschillende bands. Voorbeelden hiervan zijn: The Alcodoll, Coltfish, Stremler, Plantenga en De Groot, Goldfish. Jan Henk treedt met deze bands op in Groningen en omstreken.

Naast zijn werk als muziekdocent (songwriting) aan De School voor de Kunsten in Groningen (later werkt Jan Henk in de zorg en als docent aan het Noorderpoortcollege) is hij als zanger nog steeds actief en zingt liederen in zowel Engels als in het Gronings.

Vanaf 2008, na het uiteenvallen van Henkus, treedt Jan Henk solo op. In 2011 brengt hij een Groningstalige single uit. Een jaar later verschijnt het album Riff, over zijn zieke zoon die een groot deel van zijn eerste levensjaar in ziekenhuis doorbrengt. Echtgenote Paulien zingt mee op de cd. Het album krijgt lovende recensies.

In 2013 volgt de eerste Groningstalige cd Weerom. Het wordt wederom een album met persoonlijke verhalen. Op Weerom staan luisterliedjes, afgewisseld met uptempo nummers. De eerste single van die cd, Mamme van Michel, bereikt de eerste plaats van de Noord 19, Dubbelcassettedeck bereikt de tweede plaats. Het album wordt tevens genomineerd voor DvhN Streektaalprijs 2013.

Zondagmiddag 30 maart 2014 wordt hij winnaar van een van de Dagblad van het Noorden Streektaalprijzen 2013 . De Groot is onderscheiden voor het album Weerom, zijn debuut in het Gronings.

Op 9 juni 2014 krijgt Jan Henk de Groot een Grunny.  Deze, door RTV Noord ingestelde muziekprijs, wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich verdienstelijk maakt in de Groninger muziek.

In 2014 volgt een theatertoer, De Troebadoers, waar naast Jan Henk ook Edwin Jongedijk en Alex Vissering aan meewerken.

Vergelijkbare artikelen